Op 20 jaar tijd is in Deinze 40 procent van de waardevolle huizen gesloopt

Er wordt in Deinze al lang gezegd dat alle mooie huizen moeten wijken voor appartementsgebouwen, GroenRood deed tijdens de zomermaanden de test. Zij gingen aan de hand van een officiële inventaris uit de jaren 90 de straat op en zochten uit welke waardevolle huizen nog rechtstaan.

GroenRood huizen sloop

Dirk Stroobandt: ‘We gebruikten de reeks ‘Bouwen door de eeuwen heen’. Dit is een inventarisatiewerk uitgegeven door het toenmalige  Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Ambtenaren van het Bestuur voor Monumenten en Landschappen beschreven en fotografeerden daarin alle waardevolle gebouwen van een gemeente of stad. Het is een fantastisch naslagwerk geworden dat 190 bladzijden besteedt aan Deinze en zijn deelgemeenten. De autoriteit van het werk staat buiten elke discussie.’

Peter Parmentier: ‘Tot onze verbazing is in de stedelijke kern van Deinze ongeveer 40 procent van de waardevolle gebouwen afgebroken. Nog eens een kwart van de waardevolle gebouwen uit de jaren 90 staan nu leeg en zijn sterk verkommerd. Dit wil zeggen dat na een goede 20 jaar slechts 35 procent van de waardevolle gebouwen bewoond en goed onderhouden zijn. Vooral mensen met een vrij beroep moeten we voor dit laatste dankbaar zijn. Bij de architectonisch interessante arbeidershuisjes is de toestand al even erg. Hier is ‘maar’ een vierde van de huisjes afgebroken, maar staat de helft van de overlevende huizen leeg.’

Annick Verstraete: ‘Wij willen de mensen van de erfgoedcommissie en de organisatoren van de erfgoeddag en de Open Monumentendag zeker geen verwijt maken. Zij zijn zinvol bezig en moeten de teloorgang ook met lede ogen aanzien. We hopen wel dat het Stadsbestuur werk maakt van een ander beleid en de sloopwoede een halt toeroept. Het beschermen van enkele panden zal niet voldoende zijn. Dat de huidige coalitie met de nieuwbouw van het Administratief centrum veel kansen tot herbestemming verspeelt blijven we betreuren. Als de meerderheid aan dit tempo blijft sloopvergunningen afgeven kunnen we binnen 10 jaar op Open Monumentendag een speurtocht naar het laatste monument organiseren.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...