Concessie op textielcontainers is in Deinze voor velen een ferme aderlating.

We kennen allemaal de veelkleurige textielcontainers waar men oude kledij kan deponeren. Onlangs besliste het stadsbestuur van Deinze om het recht tot het plaatsen van deze containers te verhuren. Op deze manier kan het stadsbestuur jaarlijks zo’n 40.000 extra euro’s verdienen. Straf is dat ook op privégronden het plaatsen van andere containers verboden is. Zoals GroenRood op de gemeenteraad voorspelde zijn heel wat mensen daar niet gelukkig mee.

Kledij containers Groenrood

Het ophalen van oude kledij is een bijzondere bedrijfssector. Het ophalen gebeurde oorspronkelijk door verenigingen die de kledij schonken aan kansarmen hier of in ontwikkelingslanden. Veel mensen vonden het idee dat onze oude kledij nog ergens dienst deed een aangename gedachte. Het deponeren van je oude kledij was een steunen van een goed doel. Enkele organisaties zoals Wereldmissiehulp en Oxfam halen nog steeds kledij op voor het goede doel. De meeste kledijboxen zijn tegenwoordig van privéfirma’s. Sommige van die bedrijven strooien de mensen roet in de ogen door dezelfde kleuren en gelijkende logo’s te gebruiken als de organisaties voor het goede doel. Mensen die hun kledij in die boxen gooien denken dat ze hun kledij schenken aan het goede doel maar in de praktijk gaat er noch een euro, noch kledij naar het Zuiden. Enkele van die bedrijven counteren die kritiek door een kleine, meestal vrij onbekende, organisatie voor het goede doel te ondersteunen.

Door dit nieuwe reglement zullen er in Deinze nog enkel textielboxen komen van V.I.C.T. uit Waregem, één van de grote spelers op de markt, beter bekend onder zijn verwerkingsnaam Recutex. Deze firma geeft elk jaar een fractie van zijn winst aan een NGO die de rechten van straatkinderen ondersteunt. Door het alleenrecht van deze privéfirma verdwijnen alle andere textielboxen. De kringloopwinkel zal waarschijnlijk ook geen boxen meer mogen zetten op het containerpark. Een jurist die we hierover aanspraken betwijfelt of het verbod op andere boxen op privéterrein afdwingbaar is.

GroenRood legde zijn oor te luisteren bij enkele betrokkene en kreeg enkel negatieve reacties. Eén privéfirma kan nu veel geld verdienen en de stad krijgt daarvoor jaarlijks 40.000 euro. De andere spelers moeten verdwijnen uit Deinze. Vooral voor de organisaties die omhalingen voor het goede doel houden is dat een ferme streep door de rekening. Bij Oxfam Nationaal wijzen ze erop dat deze tendens in heel Vlaanderen bezig is. Het ondersteunen van projecten in het Zuiden komt zo sterk onder druk te staan. Bij Wereldmissiehulp in Boechout wijzen ze op een bijkomstig probleem. Veel mensen doneren hun kledij in de boxen van WMH die aan een kerk of een parochiezaal staan. Zij steunen zo bewust de werking van WMH in het Zuiden. Als het stadsbestuur daar nu andere boxen plaatst worden die mensen misleid.

GroenRood is blij dat het stadsbestuur iets doet aan de willekeurige plaatsing van boxen maar betreurt dat de spelers voor het goede doel worden geweerd. Als het stadsbestuur het eerlijk speelt zou ze het concessiebedrag moeten storten voor deze doelen. Het is hun inkomen dat hier wordt afgepakt.Hieronder het raads- en collegebesluit

14 GOEDKEUREN POLITIEREGLEMENT DEINZE – WIJZIGING
Voortaan wordt huishoudelijk textielafval enkel nog ingezameld in textielcontainers die verspreid opgesteld staan op het openbaar domein op het grondgebied van Deinze, op het recyclagepark, in door de OVAM erkende kringloopcentra en via huis aan huis inzamelingen waarvoor het College voorafgaand toestemming verleend heeft.
De inzameling van huishoudelijk textiel in textielcontainers op het grondgebied van Deinze, alsook de plaatsing van textielcontainers op het recyclagepark is exclusief voorbehouden aan de erkende dienstverlener die door het stadsbestuur door middel van een overheidsopdracht aangeduid wordt. De inzameling van huishoudelijk textiel in textielcontainers op privéterrein toegankelijk voor publiek wordt verboden.
Het politiereglement Deinze wordt overeenkomstig gewijzigd. Er wordt een overgangstermijn tot eind oktober 2015 voorzien.
Overwegende dat de Aankoopdienst voorstelt om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige (rekening houdend met de gunningscriteria) bieder, zijnde V.I.C.T. BVBA, Zultseweg 234 te 8790 Waregem, tegen een jaarlijkse vergoeding van € 36.890,00 excl.  btw voor het plaatsen van 31 containers op openbaar domein grondgebied Deinze;

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...