Uniek kunstwerk The book of hours voor Leiespiegel

De Argentijnse topkunstenaar Jorge Macchi werd in het najaar van 2015 aangesteld om een kunstwerk te creëren voor de raadzaal van dienstencentrum Leiespiegel. Het unieke werk krijgt de titel ‘The book of hours’ en wordt in de loop van april-mei 2016 geïnstalleerd.

The book of hours

Kwaliteitsvolle architectuur en kunstintegratie

Stad Deinze heeft met architect Tony Fretton resoluut gekozen voor kwaliteitsvolle architectuur voor dienstencentrum Leiespiegel. Diezelfde ambitie wordt doorgetrokken in de kunstintegratie in Leiespiegel. Reeds van bij het planproces werd de nodige aandacht besteed aan kunstintegratie.  Het oorspronkelijke voorstel van de architect om een werk van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt te integreren werd niet gevolgd wegens de te hoge kostprijs. Door een voorzet van Philippe Van Cauteren, directeur van het SMAK Gent viel de keuze op de Argentijnse topkunstenaar Jorge Macchi (° 1963, Buenos Aires). Zijn werk zal te zien zijn aan het plafond van de raadzaal, waardoor het ook van buitenaf zichtbaar zal zijn. De wanden van deze zaal bestaan namelijk uit grote ramen. De raadzaal wordt een plechtige ruimte waar belangrijke vergaderingen zullen plaatsvinden, waar beslissingen over de toekomst van de stad genomen worden, maar waar ook ceremoniële momenten zoals huwelijken zullen plaatsvinden.

The book of hours combineert het verleden, het heden en de toekomst

Jorge Macchi ontwierp het unieke kunstwerk The book of hours, waarbij hij zich liet inspireren door de dialoog tussen de oude middeleeuwse architectuur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de vernieuwende moderne architectuur van dienstencentrum Leiespiegel. ‘Deze tegenstelling verwoordt volgens mij perfect de essentie van de Europese cultuur: het samengaan van de toekomst en het verleden, en het creëren van een nieuwe, harmonische structuur’ stelt Macchi.

Door de ramen van de toekomstige raadzaal kan men de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de uurwerken van deze kerk zien. Ondanks de toename van digitale uurwerken, smartphones, … geven de uurwerken van de kerk nog steeds het precieze uur weer voor alle Deinzenaren. De aanwezigheid van het verleden in het heden vormt de kern van het kunstwerk van Macchi, dat bestaat uit een reproductie van een van de kerkuurwerken. De oorspronkelijke exemplaren bestaan uit lichte structuren met gouden Romeinse cijfers en wijzers, bevestigd op de leien van het dak. Deze wijzers worden in het kunstwerk vervangen door twee gouden schijven die men op elkaar zal monteren. Hierdoor verbergen ze het midden van de klok en het onderste gedeelte van de Romeinse cijfers.

‘De schijven symboliseren de continue rotatie van de wijzers van de klok, alsof het een 3D-versie van een foto zou zijn die genomen werd met een sluitertijd van 24 uur. Ondanks de abstracte weergave, de gedeeltelijk verborgen gouden Romeinse cijfers en het gebruik van leien als achtergrond is er een sterk verband met de originele kerkuurwerken die men door de ramen van de raadzaal kan zien’ stelt de kunstenaar.

Het kunstwerk ontleent zijn naam aan de typische devote boeken die bewaard bleven uit de Middeleeuwen. Een book of hours is een verzameling van teksten, gebeden en psalmen die geïllustreerd werden aan de hand van boekverluchting of illuminatie.

Voor de realisatie van het kunstwerk wordt beroep gedaan op twee Deinse bedrijven (Lootens Line en CRTC) en de technische uitvoeringsdienst van de stad.

Info

Over de kunstenaar: www.jorgemacchi.com
Over dienstencentrum Leiespiegel: www.deinze.be/deinze2020

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...