Uit in het Deinze van vorige eeuwen

Tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september worden opnieuw historische monumenten in de kijker gezet. Vorig jaar vond een wandeling in het centrum van Deinze (vanaf het Sint-Poppoplein richting Tolpoortstraat) plaats. Het parcours van dit jaar is een aanvulling hierop. Met de kaart Van Maldeghem uit 1786 in de hand word je gegidst door het hedendaagse Deinze tussen Leie en Schipdonkkanaal. Je bezoekt zes locaties: het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel, zaal Palace, de zijdefabriek Lagrange met de arbeidershuisjes, de stedelijke begraafplaats, het Erasmusatheneum campus Peter Benoit en de Onze-Lieve-Vrouwkerk. De begeleide wandelingen starten vanaf 10 uur aan dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2. Om het halfuur vertrekt er een groep, de laatste wandeling start om 16.30 uur. Deelname is gratis.

MarktDeinze_001

Het leven van de Deinzenaars

Tijdens de Open Monumentendag nemen gidsen-leerlingen van het Erasmusatheneum je op sleeptouw. Onderweg stop je bij punten waar je iets over het leven in Deinze in de voorbije eeuwen verneemt. Soms heb je maar weinig verbeeldingskracht nodig om dat verleden in te stappen. Dit jaar ligt het accent meer op het leven van de Deinzenaars, vandaar de titel die verwijst naar vrijetijdsbesteding. Maar in het 19de-eeuwse Deinze was dat natuurlijk relatief omdat het dagelijks gevecht om te overleven dikwijls al een dagtaak was. En dus komen ook wonen en werken, leren, bidden en zelfs overlijden aan bod. Kortom quasi de hele levenscyclus.

Zes halteplaatsen

Vorig jaar was het eerste bezoekpunt het oude stadhuis, dit jaar start de rondleiding in het nieuwe dienstencentrum Leiespiegel. Erfgoed voor de toekomst misschien? We bekijken de geïntegreerde kunst en leren hoe ook daarin heden en verleden, landschap en gebouw gekoppeld worden. Nieuw dus maar tegelijkertijd ook het oudste onderdeel van de wandeling, want we starten er op het einde van de ijstijden. Vanaf de Kaandel bemerken we de hogere ligging van de stad tegenover het natte meersengebied.

Wie zijn vrije tijd wou invullen, kon vanaf de 19de eeuw tot vandaag terecht in de zaal Palace, voor operettes of toneelvoorstellingen.

Werken en wonen lagen vroeger soms letterlijk dicht bij elkaar zoals in de Meulenstraat blijkt, met de Lagrangefabriek aan de ene zijde en de arbeidershuisjes aan de andere kant. Een beeld dat zo uit de vroege 20ste eeuw lijkt geplukt.

Als er één plek is waar je personen kan ontmoeten die de lokale geschiedenis hebben gekleurd, dan is het de stedelijke begraafplaats. Figuren die we op de wandeltocht ontmoetten, vinden we hier terug in hun eeuwige rust, vaak onder rijk versierde maar evenzeer ingetogen grafmonumenten, dikwijls van de hand van Antoon Van Parys die hier zelf zijn laatste rustplaats heeft gevonden.

De schoolplicht is aan niemand voorbijgegaan en de Campus Peter Benoit van het Erasmusatheneum getuigt van een hele evolutie in de voorbije eeuw.

We eindigen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk waar het spirituele aspect aan bod komt. Aansluitend op het Europese thema van Open Monumentendag erfgoedgemeenschappen maken we hier kennis met de vrijwilligerswerking van de Erfgoedcel Leie-Schelde. Zij inventariseren de voorwerpen uit het kerkelijk bezit om op die wijze er doordachter mee om te gaan. Zorg dragen voor, begint met weten wat je hebt!

En deze slogan geldt eigenlijk voor de hele stad en zijn omgeving. Open Monumentendag wil op dat vlak een eye-opener zijn voor zowel de inwoner als de bezoeker.

Praktisch
De wandeling is ongeveer 1,5 km lang en duurt anderhalf uur à twee uur. Een rondleiding met gids vangt vanaf 10 uur elk half uur aan (op piekmomenten om het kwartier). Om 16.30 uur vertrekt de laatste groep. De startplaats is het dienstencentrum Leiespiegel (Brielstraat 2, Deinze). Op de startplaats ontvang je een brochure met het programma van Open Monumentendag. Het onthaal en de gidsbeurten worden naar jaarlijkse gewoonte verzorgd door de leerlingen van het Erasmusatheneum Deinze.  De wandeling is niet bewegwijzerd, dus volg de gids!

Randactiviteiten
Stadsbeiaardier Charles Dairay geeft van 14 tot 15 uur een beiaardconcert. Daarna is de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk tot 18 uur vrij te bezichtigen (opgepast: smalle en steile trap). Verder kan je ook de Biënnale van de schilderkunst “Yoknapatawpha” bezoeken in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Het museum is open van 11 tot 18 uur. Omwille van de biënnale worden er aangepaste toegangstarieven toegepast.

Info
Dienst cultuur en evenementen, Dienstencentrum Leiespiegel
Brielstraat 2, 9800 Deinze, 09 381 95 00
[email protected] – www.deinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...