‘дети’ cultureel Deinze roept op tot solidariteit en vrede 

De bombardementen op het Drama Theater in de Oekraïense stad Marioepol hebben de wereld geschokt. Ondanks duidelijke tekenen op het plein voor het theater dat er ‘дети’, het Russische woord voor kinderen, aanwezig waren in het gebouw, werd het gebouw in de as gelegd. Het Deinse Leietheater toont zich solidair met de slachtoffers en plaatste het woord “дети” ook voor het theater op de grond. Het cultuurhuis roept culturele instellingen uit andere gemeenten op om hetzelfde te doen om dit teken van solidariteit en vrede te verspreiden. Verenigingen in Deinze worden ook aangemoedigd om hun werking open te zetten en Oekraïense vluchtelingen met open armen te ontvangen.

“Door het woord ‘дети’ (Russisch voor kinderen) op de grond neer te schrijven wilden inwoners van Marioepol die hun toevlucht hadden gezocht in het theater hun kinderen en zichzelf te beschermen. Helaas is net dit gebouw met de grond gelijkgemaakt. Het grijpt ons naar de keel dat uitgerekend een plaats waar cultuur en kinderen zijn, verwoest wordt in dit conflict. Door hetzelfde woord ‘дети’ ook voor ons theater neer te kalken willen we een duidelijk signaal van verbondenheid de wereld insturen”, zegt schepen van Jeugd en Cultuur Rutger De Reu. “Als stad waar in de tweede wereldoorlog ook een oorlogsmisdaad tegen burgers heeft plaatsgevonden willen we waarschuwen tot waartoe een mens in staat is. Zelfs in oorlogstijd hebben burgers recht op plaatsen waar ze beschermd zijn tegen geweld.

We roepen strijdende partijen, overal ter wereld, op om mensenrechten te respecteren en burgers niet in te zetten als middel om oorlogen te beslechten. We tonen ons solidair met alle oorlogsslachtoffers. We rekenen op de kracht van cultuur en hopen dat deze symbolische actie door andere culturele instellingen wordt overgenomen.”

Maar deze actie mag niet alleen symbolisch blijven. Leietheater zal vluchtelingen ook tegen sociaal tarief laten genieten van cultuur en plant in de toekomst een aantal activiteiten met een Oekraïense invalshoek. “Dit is onze warme welkom aan mensen op de vlucht die hier in deze onbekende stad zijn terechtgekomen”, aldus schepen De Reu. “voor hen zal cultuur, ontspanning en sociaal contact met anderen een belangrijke verademing zijn. Er zijn reeds een aantal verenigingen die mee op de kar springen, maar we roepen alle cultuur- en jeugdverenigingen in Deinze op om hun werking open te stellen voor Oekraïense vluchtelingen en hen uit te nodigen om deel te nemen aan hun activiteiten. Verenigingen die daartoe bereid zijn, kunnen dit melden via [email protected].”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...