Luistercaravan draagt bij aan het welzijn van jongeren

In het najaar van 2019 werd de campagne ‘Warme stad’ met de mascotte Warme William in Deinze gelanceerd. Met de campagne zet de Stad in op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren. Deze zomer werd in het kader hiervan een JOW-caravan ingericht, gebaseerd op de Warme William luisterkamer. De JOW-caravan ging dit najaar al op scholentoer langs een aantal secundaire scholen van Deinze om zijn jeugdwerking bekend te maken onder de talrijke scholieren.

“De Warme William maakt deel uit van de campagne Warme Steden en Gemeenten” vertelt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor gezondheidszorg. “De Warme William wordt ingezet om geestelijke gezondheid en veerkracht bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Steden en gemeenten worden gemotiveerd om campagnes en projecten uit te voeren om de Warme William en zijn boodschap lokaal uit te dragen. De campagne brengt ter inspiratie zelf ook mooie voorbeelden aan, waaronder de inrichting van een luisterkamer. Dat is een veilige ruimte die je zelf inricht en pimpt, zodat iedereen die met iets zit, een vertrouwde plek heeft waar hij of zij terecht kan. De stedelijke jeugdopbouwwerking ging aan de slag met een aantal jongeren om een mobiele luisterkamer in te richten.

De JOW mobiel

“Een mobiele jongerenruimte brengt heel wat voordelen met zich mee. Het biedt jongeren een toegankelijke, vertrouwde omgeving waarin ze zich kunnen uiten en gehoord kunnen worden. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en verlaagt de drempels om te praten over persoonlijke zaken” vult Rutger De Reu, schepen bevoegd voor jeugd, aan. 

“Tegelijkertijd wordt er een activiteitenaanbod voorzien. Omdat iedereen recht heeft op vrije tijd is dit een uitgelezen kans om het divers aanbod tot bij de jongeren zelf te brengen. Deelname aan een vrije tijdsaanbod is niet alleen een recht, het stimuleert creativiteit, zelfvertrouwen en sociale interactie, wat van essentieel belang is voor het welzijn en de emotionele groei van jongeren.”

De JOW mobiel zal telkens worden bemand door jeugdopbouwwerkers van Stad Deinze. Ze bieden een luisterend oor, voorzien een vrijetijdsaanbod en kunnen jongeren begeleiden in hun zoektocht naar hulp. 

Kortom, een mobiele luisterkamer is een uitbreiding binnen het Deinse jeugdwerk, en draagt zo bij aan het welzijn van jongeren.

Scholentoer

“Om Jeugdcentrum Brieljant opnieuw bekender te maken onder de jongeren gaan we op scholentoer. Concreet gingen we aan het begin van het schooljaar met de JOW-caravan langs verschillende scholen en boden we tijdens de middagpauze diverse activiteiten aan voor de leerlingen” vertelt Rutger De Reu. “We organiseerden onder andere sport en spel, plaatsten een fotobooth en een pannaveldje dat we een week lang op het schoolplein lieten staan. Op deze manier konden de studenten kennismaken met verschillende stedelijke jeugdinitiatieven, waaronder het jeugdhuis en het jeugdopbouwwerk.”

Jeugdcentrum Brieljant is een open huis voor jongeren en hun organisaties. Zij kunnen er terecht voor een vertrouwelijke babbel, een divers aanbod aan activiteiten en uitgebreide ondersteuning van hun jeugdvereniging. Door in te zetten op laagdrempeligheid en een warme, huiselijke sfeer willen we jongeren een veilige experimenteerruimte aanbieden. We geven hen ruimte en ondersteunen hen. Ruimte die zij nodig hebben om jong te zijn en de steun die zij nodig hebben om hun weg te vinden als opgroeiende  adolescent. Daarbij zetten we niet alleen in op een laagdrempelig vrijetijdsaanbod, maar bieden we via het jeugdopbouwwerk ook extra begeleiding aan jongeren op andere levensdomeinen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...