Tuinierders steken de handen uit de mouwen op het volkstuinpark in Astene
De stad richtte in 2022 in Astene, aan ‘den Bunker’, een tweede volkstuinpark in Deinze in. De gebruikers van het volkstuinpark gaan nu zelf aan de slag om het park te vergroenen. Op 24 februari worden een gemengde heg en acht bomen aangeplant.
In april 2022 startte de Stad een tweede volkstuinpark op in Astene. Eerder al opende ze in 2014 een volkstuinpark aan de Gaversesteenweg in Petegem. Kenmerkend voor de locatie van het volkstuinpark in de Pontstraat is de bunker uit WO II. Dit terrein is ongeveer 3.000 m² groot en bestaat uit moestuinperceeltjes van 25 m². Bij de start van dit nieuwe seizoen zijn 18 perceeltjes verhuurd. Er is echter nog genoeg plaats voor extra huurders. In ruil voor een jaarlijkse bijdrage van 25 euro kan elke inwoner van Deinze met groene vingers en zin in zelfgekweekte groenten hier een perceeltje huren.
“Naast het verbindende element van een volkstuinpark is het ook de doelstelling om in lijn met het klimaat- en duurzaamheidsbeleid van de Stad duurzaam en klimaatbewust te tuinieren” zegt Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor milieu. “Op het volkstuinpark is bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden verboden. Om onkruidgroei op niet gebruikte percelen tegen te gaan werd in 2023 een proef gedaan met het inzaaien van een groenbemester. Er werd gekozen voor Phacelia. Phacelia is een mooie eenjarige bijenplant met paarse bloemen. Het gebruik van deze plant is een meerwaarde gebleken voor de bodem én de bijen.”
“Op 24 februari wordt op hetzelfde elan verder gewerkt”, vult Johan Cornelis, schepen bevoegd voor landbouw, aan. “Om de biodiversiteit te verhogen wordt aan de straatkant een gemengde heg aangeplant over een afstand van 44 m. Er is streekeigen plantgoed voorzien: vlier, sporkehout, meidoorn en hazelaar. Deze heg oogt niet alleen mooi, ze zal nectar voor bijen voorzien en een rustplaats voor vogels bieden. Het plantgoed wordt ter beschikking gesteld door de Stad. De heg wordt aangeplant door de tuinierders van het volkstuinpark.”
Op het terrein van het volkstuinpark worden ook acht bomen aangeplant. Het betreft vijf fruitbomen (appels en peren), twee lindes en een walnoot. Zo evolueert het volkstuinpark naar een groene zone waarin niet alleen groenten worden gekweekt maar waar er ook een aanbod is aan fruit en noten. De lindebomen moeten op termijn zorgen voor schaduw. Die schaduw is nodig om de compostbakken in de zomer niet te laten uitdrogen. Deze lindes zullen ook een koele rustplaats bieden aan de tuinierders.
“Door mensen samen te laten tuinieren vervult deze plek zowel een sociale als een ecologische functie”, besluit burgemeester Jan Vermeulen. “Inwoners, jong en oud, uit de bestaande en uit de nieuwe wijken kunnen hier elkaar ontmoeten en met elkaar informatie uitwisselen over tuinieren waarbij gezonde groenten en fruit kweken zonder bestrijdingsmiddelen centraal staat.”