Er zijn weer appelen en peren in de Dopershoek!
Erfgoed omvat niet alleen gebouwen. Er bestaat ook houtig erfgoed. In Merendree bevindt zich een stedelijke boomgaard waar oude fruitrassen worden bewaard. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er dit jaar terug opnieuw voldoende appelen en peren om te oogsten en te persen tot duurzaam stadsfruitsap.
Oude bomen of struiken vertellen vaak iets over de geschiedenis van een plaats: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Kort na de eerste wereldoorlog was de boomgaard ter hoogte van Dopershoek eigendom van de familie Van den Bon. De appels en peren vonden hun weg naar de markten van Gent en Brugge, en via het spoor van Landegem zelfs tot in Engeland. Het Meetjesland was tot 1950 een interessante fruitstreek: hoogstammige bomen met klinkende namen als Trezeke Meyers, Jacques Lebel en Goudreinette kwamen toen voor op elk boerenerf. Na 1960 werd fruit minder in waarde, en raakte de boomgaard in verval. In 2001 blies de Vlaamse Landmaatschappij de boomgaard Dopershoek nieuw leven in. De gemeente Nevele, en nu Stad Deinze, beheren samen met het Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei vzw deze boomgaard.
“Het is een unicum om als stad eigen vruchtensap te kunnen produceren”, vertelt Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor milieu. “Vorig jaar was de oogst te klein om te laten persen. De kleinere oogst werd toen verwerkt tot stroop. Nu zijn er opnieuw voldoende appelen en peren. Tot en met vrijdag 20 september worden ze geplukt door de Milieudienst, de Technische Uitvoeringsdienst en vrijwilligers. Tijdens het plukken worden de bakken gevuld met twee derde appelen en een derde peren. De geplukte appelen en peren worden vervolgens zo snel mogelijk geperst en omgezet in lekker duurzaam vruchtensap.
Waar gaat het vruchtensap naar toe? Het college van burgemeester en schepenen besliste om de helft van het fruitsap te schenken aan de lokale voedselbank. Het resterende deel wordt gebruikt in de stedelijke kinderopvang en voor stedelijke recepties.
Info
Dienst Milieu, Klimaat, Duurzaamheid en Land- en Tuinbouw
Brielstraat 2, 9800 Deinze, 09 381 95 00