Deinse beiaard

De Deinse beiaard hangt in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en werd anno 1988 gerealiseerd door de Belgische firma Clock-O-Matic. De Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij te Asten (Nederland) stond in voor het gieten van de klokken. Omdat het een grote-tertsbeiaard is (met de karakteristieke 'zwangere' klokken) is het samenspel met andere instrumenten veel gemakkelijker.  De beiaard werd in november 1994, zes jaar na de installatie van 37 bronzen klokken, vervolledigd tot 48 klokken (4 oktaven) met een totaal gewicht van 4.506 kg. brons.  Het beiaardproject kwam tot stand in overleg met de vzw Stichting Monumenten- en Landschapszorg.  Voor de financiering deed het Stadsbestuur een beroep op sponsoring.

Elk jaar wordt er een beiaardconcertenkalender uitgegeven met de beschrijving van een 30-tal concerten waaronder het 'beiaardconcert in dialoog'.

BEIAARDIER

Aimé Lombaert is stadsbeiaardier van Deinze, waar hij ook leraar is aan de stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.  Daarnaast is hij ook beiaardier te Brugge, Poperinge en Geraardsbergen.  Deze beroepsbeiaardier concerteerde op zowat alle belangrijke beiaarden ter wereld.  Hij maakte verscheidene LP's en CD's.  In samenspel met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen bespeelde hij de Deinse beiaard op de CD 'Landscapes' (CD 88 905 R. Gailly International Productions, Belgium).

Klokkengieter: Koninklijke Eijsbouts (NL).
Gietjaar: 1988 (37), 1994 (11)

Aantal klokken: 48
Basklok: g1 =784 kg
Totaal gewicht: 4.417 kg
Transpositie: reine kwint omhoog (klaviertoon c1 = slagtoon g1)
Totale omvang klavier: c1 tot c5 (c1 – d1 – dis1 – chrom. c5)
Omvang manuaal: c1 – c5 (48 toetsen)
Omvang pedaal: c1 – g2 (19 toetsen)
Klavier: Noord-Europese Standaard, Clock-O-Matic 1988
Automatisch spel: Cariomat 1988 (37 klokken), Clock-O-Matic (om het half uur)

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...