Jong VLD Deinze schreeuwt luider dan 87.2 dba!

Op 1 januari verandert de wetgeving omtrent geluidsnormen en dat heeft zo zijn gevolgen voor Deinze. Jong VLD Deinze trekt aan de alarmbel en wil een signaal geven aan de nieuwe beleidsmakers.
In heel Vlaanderen kreunen de jeugdhuizen onder minister Joke Schauvliege’s(CD&V) nieuwe geluidsnormen. Maar ook in Deinze eist de nieuwe milieuwetgeving zijn slachtoffers. Niet alleen Brieljant moet zich in de kosten werken voor een geluidsmeter, het is vooral de Brielpoort die Jong VLD zorgen baart.

De nieuwe milieuwetgeving zegt namelijk, dat er in een zaal zonder milieuvergunning, zoals de Brielpoort, geen evenementen mogen doorgaan waar muziek, luider dan 87.2 decibel wordt gespeeld. Om even te schetsen: 85 decibel is vergelijkbaar met het geluid van een grasmachine of een handzaag.Het is dan ook spijtig dat de revival, die nog maar onlangs is ingezet, nu al naar zijn einde toestevent. Gelukkig kan de stad 12 uitzonderingen op deze regel toestaan. 12 uitzonderingen, waarbij maximum 2 per maand.

Dat de Brielpoort een rijk verleden heeft, is niemand onbekend. De ondertussen 45-jarige zaal kreeg onlangs een face-lift waardoor ze nu niet alleen brandveilig is maar ook haar capaciteit verhoogde tot 3000 aanwezigen. Menig Deinzenaar mag dan ook fier zijn dat de zaal dit jaar terug grote bands kon verwelkomen. Wat de feesttent vandaag en vroeger betekende voor een grote generatie deinzenaren, zou nu wel eens kunnen veranderen.
Jong VLD begrijpt dat het moeilijk is om 12 ‘lucky ones’ te kiezen uit het brede aanbod van evenementen dat de Brielpoort nu rijk is. We stellen dan ook voor om een oplossing te zoeken die het volledige aanbod kan veiligstellen, zodat er niemand uit de boot valt. Zelf hopen we dat de Brielpoort kan aangepast worden zodat ze een milieuvergunning kan krijgen. Indien niet mogelijk moet er een andere oplossing gezocht worden eventueel in een ander gebouw.

Ondanks de vele beloften hieromtrent, vrezen we echter dat dit niet mogelijk zal zijn binnen het budget van de komende jaren. Daarom stelt Jong VLD voor dat, indien er dan toch gekozen moet worden, de stad kiest voor fuiven/concerten die de deinse jeugd en bevolking aanbelangen. Momenteel zou die voorkeur gaan naar organisaties die in het verleden klachten kregen of organisaties die de stad een goede naam geven. Volgens Jong VLD een rare redenering, organisaties zonder klachten zouden beloond moeten worden en hoe ga je een stad promoten zonder correct vergunde concertzaal? Als Deinze jongeren wil blijven aanspreken, moet het stadsbestuur ook bereid zijn extra inspanningen te leveren in plaats van te snoeien in het aanbod.

Nu stelt schepen van jeugd en tevens burgemeester Jan Vermeulen voor om alle fuiven te laten doorgaan, ondanks de afwijkingen. Deze zullen zich dan wel aan de wetgeving moeten houden en onder de 87.2 dba blijven. Jong VLD vindt dit geen goed signaal naar jonge organisaties. We verwachten twee effecten: enerzijds schrik je organisaties af en verlies je jongeren aan Gent of andere steden, anderzijds zet je (jonge) organisaties aan om de wet te overtreden. Volgens Jong VLD is fuiven onder deze normen praktisch onmogelijk. Het geeft voor organisatoren alleen maar problemen. Twee effecten die Deinze kan missen als kiespijn, althans volgens Jong VLD.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...