Stad Deinze gaat resoluut voor slimme, duurzame mobiliteit

Gratis Blue-Bike deelfietsen voor alle inwoners èn bezoekers genomineerd voor “Belfius Smart City Award 2015”

Voting onder het grote publiek in november, uitreiking in december

Bluebike Deinze

Enkele maanden geleden lanceerde Belfius in samenwerking met Knack en Le Vif/L’Express, Proximus en Accenture de eerste editie van de “Belfius Smart City Award”, een wedstrijd[1] ter bekroning van de meest creatieve stad of gemeente op het vlak van duurzame innovatie. Na afloop van de preselecties werden tien steden en gemeenten door een professionele jury genomineerd voor de finale. Eén van de finalisten is de Stad Deinze met haar slimme derdebetalerssysteem voor deelfietsen.

Deinze fietst ervoor en dat mag geweten zijn
Toen Deinze zich medio 2011 bij het netwerk van Blue-Bike uitleenpunten in de treinstations aansloot zag het stadsbestuur vrij vlug in dat fietsdelen een echte opportuniteit was om (een deel van) de globale mobiliteitsknoop mee te helpen ontwarren.

Amper één jaar later vroeg het college van burgemeester en schepenen aan Blue Mobility om een gepersonaliseerd derderbetalerssysteem uit te werken waarbij alle inwoners èn bezoekers gratis zouden kunnen gebruikmaken van een Blue-Bike deelfiets. De basisprijs van 10 euro voor een Blue-Bike abonnement bleef behouden, maar het bedrag van 3 euro per rit werd voor 100% gedragen door de stad. Alle Deinzenaars zouden ook gratis kunnen fietsen overal waar het Blue-Bike systeem bestaat. Deinze was de eerste stad in België om de financiering van de verplaatsingen met Blue-Bikes voor haar rekening te nemen.

De samenwerking met Blue Mobility en de invoering van dit gepersonaliseerd derdebetalerssysteem bleek een schot in de roos. Het aantal deelfietsritten op het grondgebied van Deinze groeit  intussen exponentieel: 3.298 ritten in 2012, 13.021 in 2013 en 19.715 in 2014.  Dit succes bleef niet onopgemerkt en zette intussen andere steden zoals Eeklo en Brugge aan om ook eenderdebetalerssysteem voor deelfietsen in te voeren naar het voorbeeld van Deinze.

(Deel)fietsen niet meer weg te denken uit het straatbeeld
Met het derdebetalerssysteem voor Blue-Bikes werd eigenlijk ook de start gegeven van een uitgebreid fietsbeleid. In alle projecten m.b.t. ruimtelijke ordening en mobiliteit wordt het fietsen gepromoot. Zo werd bijvoorbeeld bij de heraanleg van de Markt en het Sint-Poppoplein grote aandacht besteed aan fietsers. Samen met de provincie wordt een ‘fietssnelweg’ aangelegd die Deinze met Gent en Waregem zal verbinden. Het grootste stuk van de verbinding tussen Deinze en Gent is al gerealiseerd en werd in oktober 2014 officieel ingereden. In het kader van het ‘tragewegenplan’ wordt ook van elk pad een fietspad gemaakt. Op die manier worden vele afstanden naar de diverse woonkernen binnen de stad toegankelijk met de fiets.

Ook het stadspersoneel en het college van burgemeester en schepenen fietsen mee
De stad wenst het goede voorbeeld te geven. Zo kreeg niet alleen het stadspersoneel een Blue-Bike abonnement , maar maken ook de burgemeester en de schepenen regelmatig gebruik van de fiets voor hun verplaatsingen. De stad kocht ook bedrijfsfietsen, inclusief elektrische (bak)fietsen. Er worden oplaadzuilen en overdekte fietsenstallingen op strategische locaties voorzien. Het transportbedrijf CBS verzorgt voortaan leveringen in het stadscentrum met een transportfiets en de politiezone streeft ernaar om in de loop van deze legislatuur een fietsbrigade te hebben. De stad organiseert ook verschillende acties om het fietsgebruik te promoten: deelname aan Autovrije Zondag, Car Free Day, ‘mijn korte ritten’, ‘wie naar de winkel fietst wint’, Strapdag, Mobibattles, … In juni 2014 sleepte Deinze een “Business Mobility Award” in de wacht en onlangs werd de stad ook genomineerd voor “Fietsstad 2015”.

Welke stad of gemeente krijgt de Belfius Smart City Award 2015?
In november zal het grote publiek – dus ook alle Deinzenaars – uit de 10 genomineerde projecten kunnen stemmen voor het project van zijn voorkeur.
Bij de toekenning van de prijs voor het beste “Smart Cities”-project zal de vakjury rekening houden met de uitslag van die stemming. De uitreikingsceremonie van de Belfius Smart City Award 2015 zal plaatsvinden op 2 december 2015 in aanwezigheid van de tien geselecteerde steden en gemeenten.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...