Voorjaarprogramma donderdagavond bibliotheekavond

De bibliotheek pakt uit met een goedgevuld voorjaarsprogramma van hun gekende lezingavonden “donderdagavond bibliotheekavond”, een mix van actualiteit, literatuur en cultuur. Deinzenaar en Belgian Chocolate Ambassador Bart Van Cauwenberghe vertelt over zijn verfijnde chocolade geparfumeerd met bloemen- en kruidenaroma’s, journalist Tom Van de Weghe over zijn reis doorheen Amerika en auteur Anne Provoost over de noodkoloniën voor jonge kinderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Germanist Arnold Strobbe heeft het over dichter Hendrik Van Doorne uit Poeke, de vaak vergeten leerling van Guido Gezelle. Reserveren bij de bib is aan te raden. De toegangsprijs bedraagt dan slechts € 4, drankje inbegrepen.

Bibliotheek Deinze

“Onze lezingenreeks “donderdagavond bibliotheekavond” in de bibkelder is intussen een vaste waarde geworden in Deinze” stelt schepen Rutger De Reu. “Door de gevarieerde mix van thema’s en vlotte sprekers bereiken we telkens een breed publiek. De vele activiteiten die plaatsvinden in de bib zorgen er voor dat dit een echte ontmoetingsplaats wordt”.

Voorjaarprogramma

Deinzenaar Bart Van Cauwenberghe bijt de spits af. Als Belgian Chocolate Ambassador en smaakdesigner is hij goed geplaatst om ons meer te vertellen over zijn verfijnde chocolade geparfumeerd met bloemen- en kruidenaroma’s. Vanzelfsprekend laat hij ons proeven van zijn pralines. ‘Zeg het met chocolade op Valentijn’ is een perfecte aanleiding om deze lezing bij te wonen op donderdagavond 8 februari om 20 u. in de bibliotheekkelder. Deze lezing vindt plaats in samenwerking met vtbKultuur Deinze.

Donderdagavond 1 maart is journalist Tom Van de Weghe te gast. Hij was VRT-correspondent in Washington van 2012 tot 2016. In 2016 verscheen zijn boek ‘Tom in alle staten’, een relaas van zijn reis doorheen Amerika, van het meest noordelijke punt tot het meest zuidelijke, van west naar oost. Onderweg verzamelde hij getuigenissen van Amerikanen over de presidentsverkiezingen en over de thema’s die Amerika verdelen: economie, wapenbezit, sociale zekerheid, immigratie, religie, ethische kwesties, racisme, veiligheid en drugs. Door die ervaringen is hij heel goed geplaatst om ons een betere kijk te geven op deze wereldmacht en de manier waarop die zich met president Trump internationaal positioneert.
Journalist Tom Van de Weghe heeft een link met Deinze. Hij schrijft zelf: “Ik kom graag naar de stad waar mijn familiewortels liggen. Mijn grootvader Robert Verstraete was geboren en getogen in Deinze”.
Deze lezing vindt plaats in samenwerking met Davidsfonds Deinze, Willemsfonds Deinze en vtbKultuur Deinze.

Auteur Anne Provoost neemt ons op donderdagavond 22 maart mee in haar verhaal over de Eerste Wereldoorlog.  Tijdens deze oorlog werden jonge kinderen uit gebombardeerde steden en dorpen langs de Belgische frontlinie jarenlang door onderwijzers en zusters in noodkoloniën opgevangen. De hele oorlog zijn er treintransporten naar zulke koloniën geweest, in het begin vooral naar Frankrijk en Engeland, later ook naar Zwitserland. Op die manier werden meer dan tienduizend kinderen uit West-Vlaanderen geëvacueerd. Anna Vandewalle, de grootmoeder van Anne Provoost, was één van hen.

Op donderdag 19 april vertelt germanist Arnold Strobbe over Hendrik Van Doorne, de vaak vergeten leerling van Guido Gezelle. Hendrik Van Doorne was een vertrouweling van de bekende Vlaamse dichter. Gezelle zelf was verschillende malen te gast bij de familie Van Doorne in Poeke. Hij schreef 26 gedichten die rechtstreeks met Poeke of met de familie Van Doorne te maken hebben. Hendrik Van Doorne was zelf ook literair actief. Onder invloed van de anglofiele Gezelle werd hij missionaris in Engeland, een droom die zijn leraar Gezelle nooit kon realiseren. In 1901 keerde hij, samen met zijn gezelschapsdame Flora Weld, terug naar Poeke. Hij stierf er in september 1914. Arnold Strobbe verkende de verschillende parochies die Van Doorne in Engeland bediende. Hij kwam ook op het spoor van zijn relatie met Engelse kunstenaars, met de adellijke familie Weld en met bekende Engelse hondenfokkers. Hij vatte de resultaten van zijn opzoekingen samen in het boek “Hendrik Van Doorne. Een leven in en uit de schaduw van Gezelle.” Voor oud-leerlingen van het VTI Deinze is deze lezing een uitgelezen kans om nog eens naar hun leraar te komen luisteren.

Prof. dr. Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie aan de UGent, is te gast op donderdagavond 3 mei met zijn lezing “De staat van ons (lees)onderwijs”. Hij geeft duiding bij de PIRLS-test 2016. Dit is een internationaal vergelijkend onderzoek naar de vaardigheid begrijpend lezen bij leerlingen van het vierde leerjaar basisonderwijs. Voorlezen en dagelijks lezen helpen om het dalende gemiddelde te laten stijgen. De bibliotheek gaat in ieder geval aan de slag met kinderen in de vorm van klasintroducties en allerhande leesbevorderende activiteiten om hen meer leesvaardigheid en leesplezier te bezorgen.

Praktisch

8 februari, 20 u. Bart Van Cauwenberghe – Zeg het met chocolade op Valentijn
1 maart, 20 u. Tom Van de Weghe – Tom in alle staten: rondreis door een verscheurd Amerika
22 maart, 20 u. Anne Provoost – Kinderen van de IJzer
19 april, 20 u. Arnold Strobbe – Hendrik Van Doorne: de vaak vergeten leerling van Guido Gezelle
3 mei, 20 u. Wouter Duyck – De staat van ons (lees)onderwijs

Toegangsprijs per lezing: basisprijs € 4 (€ 5 aan de deur), drankje inbegrepen.

Info en reserveren
Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze, 09 381 95 62
[email protected]www.bibliotheekdeinze.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...