Steven Van de Putte debuteert met Moederstad

Op 20 oktober 2018 debuteert Deinzenaar Steven Van de Putte (°1976) met de poëziebundel “Moederstad”. Steven Van de Putte volgde de opleiding literaire creatie aan de stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans (KADE in Deinze), publiceerde eerder al gedichten in Het Gezeefde Gedicht en de Schaal van Dighter, en maakt deel uit van het dichterscollectief DéCéDé. Zijn bundel wordt uitgegeven bij de Scriptomanen. Met zijn voorintekenactie ronde de auteur reeds de kaap van 100 verkochte bundels.

Op 20 oktober 2018 debuteert Deinzenaar Steven Van de Putte (°1976) met de poëziebundel “Moederstad”. Steven Van de Putte volgde de opleiding literaire creatie aan de stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans (KADE in Deinze), publiceerde eerder al gedichten in Het Gezeefde Gedicht en de Schaal van Dighter, en maakt deel uit van het dichterscollectief DéCéDé. Zijn bundel wordt uitgegeven bij de Scriptomanen.
Cultuurman wordt dichter Steven Van de Putte is in Deinse cultuurmiddens vooral bekend als organisator.. Als voorzitter van Cultuurschok pakte hij drie maal uit met het kunstenfestival Zijspoor in het stationsgebouw van de stad Deinze en programmeerde hij onophoudelijk concerten, comedy en theater. Stilaan begon het bij Steven te kriebelen om zelf artistieke creaties te maken. “Als organisator faciliteer je andere artiesten. Je zorgt ervoor dat zij in optimale omstandigheden kunnen optreden en werken. Als je organisatie goed is, zie je de artiesten ook groeien. Dat is de kick die iedere organisator wil voelen. Alleen kreeg ik meer en meer de idee dat ik ook wel eens mijn eigen ei kwijt wou kunnen.” Het jaar dat Steven Van de Putte stopte als organisator (2015), behaalde hij zijn diploma literaire creatie aan de stedelijke academie. Daarmee was de toon gezet. De organisator werd nu definitief dichter. 

DéCéDé

Bij het dichterscollectief DéCéDé vond Steven Van de Putte ook een forum en een publiek voor zijn poëzie. Het dichtersconvent werd opgericht door de eerste stadsdichter Martin Carrette en blijft ook onder de vleugels van de huidige stadsdichter Luc C Martens een drijvende kracht achter heel wat poëzie-initiatieven in Deinze. 
Fusiegedicht 
Een mijlpaal in de nog prille carrière van Steven was het fusiegedicht, het gedicht dat hij in de december 2017 voordroeg in de gemeenteraad als een ‘lofzang’ op de samensmelting tussen Deinze en Nevele. “De positieve reacties gaven me vertrouwen.”

De Scriptomanen

Na de publicatie van het fusiegedicht in De Schaal van Dighter, trok Steven Van de Putte begin dit jaar zijn stoute schoenen aan en stuurde zijn manuscript naar De Scriptomanen. “Het snelle, positieve antwoord van de uitgeverij was een complete verrassing.” De Scriptomanen geeft bekende schrijvers uit, onder wie Patrick Bernauw, Guy Didelez, Koen D’haene, Willie Verhegghe, … maar schrikt er ook niet voor terug om debutanten of minder bekende auteurs in deze barre publicatietijden een kans te geven. Ook de laatste bundel van Martin Carrette (“Dubbel Spel”) en van DéCéDé-collega Eddy Vaernewyck (“Over het geluk van oude zomers”) verschenen bij de Scriptomanen.  

Leiestreek 

Met Moederstad in de hand kan de lezer een heuse poëzieroute volgen door de moederstad Gent, met onder meer een triptiek van de Kouter, door de vaderstad Deinze en langs de dorpen en steden aan de Leie. Zo passeren in de “Leiestreekgedichten” o.a. Sint-Martens-Latem, Zulte, Harelbeke, Roeselare, Wervik en Kortrijk de poëtische revue…
“Als gewezen ondervoorzitter van Toerisme Leiestreek raakte ik gefascineerd door de schoonheid van de 28 Oost- en West-Vlaamse steden en gemeenten die zich door de gouden rivier met elkaar verbonden weten. De Leiestreekgedichten in deze debuutbundel zijn dan ook de vrucht van een kleurrijke ontdekkingsreis door mijn streek. Een toevallige wandeling, een krantenartikel, een citytrip,… de meest uiteenlopende inspiratiebronnen liggen aan de basis.” 

Project

“Moederstad” is veel meer dan een boek alleen. Samen met uitgeverij en productiehuis De Scriptomanen wil Steven een poëtische totaalbeleving rond zijn streek creëren. Op de website Moederstad.be kan je gedichten in podcast beluisteren, fotoreportages bekijken die aan de gedichten verbonden zijn (onder andere van Hilda Careel over de Kouter in Gent) en nog veel meer. “Zo treedt de Leiestreekpoëzie letterlijk en figuurlijk buiten de oevers van het boek en gaat ze haar eigen interactieve leven leiden.” In het najaar komt er nog een digital story telling project met digitale wandelingen in Deinze en Gent. 

Move to serve

Wat de dichter aan de bundel verdient, wordt integraal geschonken aan Move to serve, een organisatie die via sportevenementen en -uitdagingen fondsen verzamelt voor gezondheidsprojecten. “Moederstad toont aan dat sport en cultuur perfect samen gaan. Je zal mijn gedichten niet alleen kunnen lezen, maar ook via de moderne technieken, kunnen wandelen. Zo zet deze bundel op zijn manier ook aan tot bewegen. “ Concreet zal Move to serve via Moederstad Vriendtjes tegen kanker steunen, een vereniging die het onderzoek naar gynaecologische kankers een duwtje in de rug geeft. 

Stedelijke Academie 

De bundel wordt op zaterdag 20 oktober 2018 om 15u voorgesteld in de  Donzaal van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Kalkhofstraat 25, 9800 Deinze.. “Deze locatie is voor mij erg symbolisch. De academie gaf me de kans om mijn talent als dichter volop te ontwikkelen. Deze bundel is ontsproten aan het eindwerk dat ik voor de opleiding literaire creatie schreef. Dat ik mijn debuut nu mag voorstellen in de academie, voelt als thuis komen. Ik ben de stad en de stedelijke academie dan ook bijzonder dankbaar voor hun gastvrijheid.” Wie erbij wil zijn, kan zijn plaatsje reserveren via [email protected]

Bundel bestellen 

De bundel kan tegen de prijs van 20 euro besteld worden door een mailtje te sturen naar [email protected]. U krijgt dan een automatisch antwoord met alle bestelinformatie. 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...