Stadsbestuur betaalt tolken op school

Scholen kunnen voor gesprekken met anderstalige ouders sociale tolken inschakelen. Tot voor een paar jaar werd deze dienst gratis aangeboden door de provincies. Momenteel organiseert het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering deze dienst tegen betaling. Op initiatief van voormalig OCMW-voorzitter Conny De Spiegelaere heeft de OCMW-raad budget vrijgemaakt om deze tolkbeurten voor Deinse scholen gratis aan te bieden.

“Scholen behelpen zich vaak met gebaren, pictogrammen, online vertaaldiensten of tolkbeurten door familie of vrienden”, getuigt directeur John Caron, voorzitter van de Deinse onderwijsraad. “Wanneer het gaat om moeilijke of erg technische gesprekken die de toekomst van een kind bepalen, dan is een professionele tolk aangewezen.”

Scholen en CLB’s kunnen daarvoor beroep doen op de dienst sociaal tolken van het Vlaamse Agentschap Integratie en Inburgering. Sinds die dienst betalend is, kunnen de kosten oplopen tot 45 euro per tolkbeurt. De scholen en CLB’s hebben niet de middelen om deze kost zelf te dragen en de ouders, die de tolken nodig hebben, leven vaak in armoede.

Voor de praktische uitwerking sloegen schepenen Conny De Spiegelaere (welzijn), Trees Van Hove (onderwijs) en Marleen Vanlerberghe (armoedebeleid) de handen in elkaar. “Een goede band met school is van groot belang, zowel voor de schoolloopbaan van de kinderen als voor de integratie van het gezin”, klinkt het in koor. “Door de drempel voor een sociale tolk te verlagen, bevorderen we op een eenvoudige manier de betrokkenheid van ouders bij school.”

Het project loopt gedurende dit schooljaar en voorziet in de terugbetaling van 100 tolkbeurten. Als het na dit jaar positief geëvalueerd wordt, wordt het verder gezet.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...