OPEN DEINZE gaat voor een efficient dierenbeleid, goed voor dier én eigenaar.

Nieuwbakken schepen voor Dierenwelzijn Filip Vervaeke (Open Deinze) heeft er al drukke maanden op zitten. Hij nam een vliegende start, zegt hij zelf. “Al zijn er een aantal die me liever zien vliegen.” lacht de schepen erbij. Afgelopen maand stond hij onder vuur met de beleidskeuze van de stad om haar opvang van dieren naar 1 locatie te brengen. “Een keuze die het baasje en dier gemakkelijker maakt, want zo’n opvangperiode is voor geen van beide een fijne ervaring.”

Foto: Jeroen Roozendaal

Zijn keuze kreeg via verschillende kanalen veel tegenwind, via facebook werden haatreacties verzonden maar ook via de post en telefonisch kreeg de schepen onaangename berichten. Op een gegeven moment werd zijn auto beklad met eieren. “De bevoegdheid van Dierenwelzijn is voor mij een boeiende uitdaging, ik ben zelf een grote dierenvriend. De beleidsbeslissing is gemaakt om de opvangprocedure te verbeteren en het voor dier en eigenaar duidelijker te maken. In Deinze was de procedure nu onduidelijk en in Nevele bestond er zelfs geen. Het is via sociale media anders gebracht. Dat vind ik jammer.”

De nieuwe samenwerking met Folyfoot is positief geadviseerd door de dierenwelzijnsadviesraad, door de politiediensten en het schepencollege. “Dergelijke beslissingen nemen we niet zomaar. Het belang van dier en eigenaar gaat steeds voorop, waarom zou ik beslissingen toestaan tegen dierenwelzijn?” zucht Filip. “Ik heb reacties en geruchten gehoord over Folyfoot, daarop zijn wij opnieuw gaan samenzitten en hebben we de samenwerkingsvoorwaarden verder gedetailleerd uitgewerkt. Alle dieren kunnen steeds 24u op 24u worden opgehaald en de eigenaars kunnen ze 7 op 7 terug oppikken. Het asiel bezit over aangepaste voertuigen om dieren te vervoeren om Deinze te bedienen.”

“Ze zullen zelfs eerst trachten na chiplezing de dieren thuis af te zetten bij de eigenaars, een grote verbetering. Als ze het dier dan toch moeten opvangen, gaat men voor een comfortabele opvang en zitten alle diersoorten gescheiden. Na 2 weken tevergeefs opvang wordt actief naar een nieuwe passende eigenaar gezocht voor het dier en ook daar zit een duidelijke structuur in de te volgen procedure.” vertelt de schepen. “Jammer dat een keuze voor een duidelijke opvangprocedure zo veel emotionele reacties uitlokte. Ik ben pas gestart als schepen en heb veel plannen voor het dierenwelzijnsbeleid. Ik droom van een eigen dierenasiel in Deinze en vind dat we strenger moeten optreden tegen dierenmishandeling. Ik ga daarom vragen dat onze politiediensten misbruik beter herkennen en bestraffen. Ik werk de komende maanden aan een duidelijk dierenwelzijnsbeleidsplan.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...