90jaar KLJ Nevele werd groots volksfeest met verzoening generaties oud-leiding

In het begin van vorige eeuw verenigden boeren en boerinnen zich in de Boerenbond en de Boerinnenbond. In 1927 vonden deze verenigingen het nodig dat er naast een volwassenenwerking voor land- en tuinbouwers ook een werking voor jonge boeren en boerinnen moest zijn. Zo werd Boerenjeugdbond (BJB) geboren.

De BJB-werking van Nevele werd volgens de notulen gesticht op 3 mei 1929 door Medard De Neve, Gaston Lampaert en Emiel Martens. Dankzij deze 3 bleef de onze werking onophoudelijk bestaan. In 1965 verandert de BJB zijn naam in Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ). De jongerenbeweging wilde zich immers meer richten op àlle jongeren in een dorp. KLJ-afdelingen waren aanvankelijk niet gemengd. Er waren aparte groepen voor jongens en meisjes ouder dan 16. In de loop van de jaren ‘70 ontstaan steeds meer gemengde groepen, en kregen ook -16-jarigen activiteiten aangeboden. Vanaf september 1992 richtte KLJ Nevele ook een -12j werking op met aparte bestuursploeg.

Het was meteen een schot in de roos en een goede bodem voor de verdere ledenwerving. Daarmee werd KLJ-Nevele de grootste afdeling van Oost-Vlaanderen waar ze nog steeds trots op zijn. In de 21ste eeuw neemt de focus op dat leeftijdsgericht werken binnen nog KLJ toe. Dit leidt in 2006 tot de erkenning van twee nieuwe leeftijdsgroepen binnen KLJ, aangezien zowel de oudste leeftijdsgroep (+16) als de jongste (–12) zeer ruim zijn. Vanaf dan kon een afdeling kiezen voor vijf leeftijdsgroepen. Nu heeft de KLJ nog steeds een -8j,-10j,-12j,-16j en +16j werking.

Afgelopen zaterdag werden alle oud-bestuursleden uitgenodigd naar het KLJ lokaal te Vosselare voor een feestreceptie van 90jaar bestaan van KLJ Nevele. Meer dan 120 vroegere leiders en leidsters kwamen op de afspraak om te verbroederen. Vele generaties verzoenden met elkaar en het werd een echt volksfeest tussen jong en oud. Vooral tijdens het opleggen van volksdansmuziek kwam de sfeer pas echt los om samen nog eens te volksdansen. Van oude toneelstukken van de BJB, het ruitertornooi van de LRV, het Belgisch kampioenschap Vlottenrace, Duck race op de vaart, KLJ Wafelenbak, Sportfeesten, Landegem is burning enz. Alles werd nog eens opgehaald op foto’s, beamer en zelfs een oude diaprojector. Nostalgie ten top met veel leuke herinneringen tussen jong en oud. KLJ Nevele nu reeds 90 jaar maar nog steeds een vaste waarde in Nevele. Voor de -8j en de -10j starten de activiteiten op zondag 29 september. Voor de -12j en het jong-16j zullen starten op zondag 6 oktober. Het oud+16j zal starten op vrijdag 4 oktober. Altijd welkom!!

Info om kinderen in te schrijven kan nog altijd via [email protected] of https://www.facebook.com/KLJNevele

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...