Herontwikkeling site voormalig stadhuis Deinze gebeurt door Van Roey Vastgoed

Op 21 september 2023 ondertekenden stad Deinze en Van Roey Vastgoed een samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van de site van het voormalig stadhuis op de Markt. Van Roey Vastgoed betaalt 4,2 miljoen euro voor het bouwblok Markt-Gentpoortstraat-Kaaistraat en zal er zorgen voor een woonontwikkeling met gemengde functies en een groene, publieke binnentuin.

Het beschermd, historisch stadhuis zelf wordt niet mee verkocht, maar wordt gelijktijdig met de private ontwikkeling gerenoveerd en krijgt later een nieuwe stedelijke functie. 

De kogel is door de kerk. Het college van burgemeester en schepenen van stad Deinze gunde op 18 juli 2023 de opdracht voor aankoop en herontwikkeling van het voormalig stadhuis op de Markt aan Van Roey Vastgoed. Van Roey Vastgoed werd na twee selectierondes gekozen uit vijf geselecteerde kandidaten en betaalt 4,2 miljoen euro voor het bouwblok Markt-Gentpoortstraat-Kaaistraat. De kandidaten moesten een wedstrijdontwerp indienen. Dat werd beoordeeld door een jury op menselijke, ecologische en ruimtelijke kwaliteit. 

“Van Roey Vastgoed heeft de opdracht goed begrepen. Hun project is evenwichtig en nergens overheersend. Het staat mooi in verhouding tot de andere gebouwen op onze Markt, zoals de historische Onze-Lieve-Vrouwekerk. Door een aantal slimme ingrepen zorgt het ook voor een opwaardering van de publieke ruimte. Hoge gaanderijen, een levendige hoek Kaaistraat-Gentpoortstraat en een aantrekkelijke publieke tuin zijn wat ons betreft de blikvangers”, stelt burgemeester Jan Vermeulen. 

Op donderdag 21 september 2023 hebben beide partijen de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de realisatie van dit project.

Site oud-stadhuis krijgt nieuw elan

Stad Deinze is constant in beweging. Het aantal inwoners groeit en tal van bouwprojecten zorgen voor een dynamiek die nu reeds en zeker later duidelijker zichtbaar en voelbaar zal zijn. De stadsvernieuwing zet in op de reconversie van verouderde industriële of kantoorsites naar nieuwe kwaliteitsvolle woonontwikkelingen. De projecten ‘Stedelijk Wonen aan de Leie I en II’ zijn mooie voorbeelden van concrete realisaties. “Hedendaagse en kwaliteitsvolle woonontwikkeling gaat in Deinze hand in hand met de heraanleg van de publieke ruimte. De herontwikkeling van de stadhuissite ligt zo in het verlengde van de vernieuwing van de Markt in 2012. De idee om aangenamere publieke verblijfsruimte te creëren vindt men terug in de aanleg van een nieuw park op deze site. Wat we aan de ene kant van de Markt hebben gerealiseerd met het publieke park aan het huis Van Thuyne, realiseren we nu ook aan de andere kant van de Markt”, weet burgemeester Vermeulen.  

Van Roey Vastgoed heeft in hun ontwerp goed ingespeeld op deze stadsvernieuwing. Met de herontwikkeling van de site oud-stadhuis zal Van Roey Vastgoed een van de meest historische plekken in stad Deinze een nieuw elan geven. Geheel passend in de visie #Deinze2040 zal het project gericht zijn op vernieuwing, duurzaamheid en verbinding. 

De woonsite paalt aan de Markt, de Gentpoortstraat en de Kaaistraat en zal gebouwd worden in relatie tot de publieke ruimtes, met een groen, publiek binnengebied, verschillende onderdoorgangen, doorsteken en gaanderijen.

“Het sleutelwoord voor dit project is ‘verbinden’. Bewoners van het centrum verbinden met de stad, met buren en met passanten. Het project zal de ambitie van een 15-minutenstad (basisvoorzieningen op 15 minuten wandel- of fietsafstand) alle eer aandoen”, weet algemeen directeur Van Roey Vastgoed Bert Grugeon. “Stedelijke functies in combinatie met comfortabele publieke infrastructuur langs de Markt, Gentpoortstraat en Kaaistraat zullen van de site een nieuwe hotspot maken in het centrum van Deinze”, vervolgt Grugeon.

Renovatie beschermd stadhuis

Het beschermde, historische stadhuis wordt niet mee verkocht. Het zal wel gelijktijdig met de private ontwikkeling gerenoveerd worden. “In het ontwerp van Van Roey Vastgoed wordt de gevel van het stadhuis vrijgehouden. Zo zal de historische betekenis van het gebouw nog beter uit de verf komen. Ook dat was een pluspunt voor ons. De stad onderzoekt volop welke functies het aan het gerenoveerde stadhuis kan geven. Dat die nieuwe invulling moet inspelen op de publieke functie van de Markt, staat voor ons buiten kijf”, weet burgemeester Jan Vermeulen.  

Aangenaam leven in het stadscentrum voor bewoners en directe omgeving

De nieuwe site is beeldbepalend, maar wil niet domineren. Integendeel: het aantal (variërende) bouwlagen, de gevelopbouw en geledingen staan in verhouding tot de publieke ruimte en tot het oud-stadhuis, dat later een nieuwe stedelijke functie krijgt. 

Van Roey Vastgoed beschouwt ‘aangenaam en divers samenleven in de stad’ als het hoofddoel van het project. Dit resulteert in een woonontwikkeling met gemengde functies en een prachtige, groene, publieke binnentuin die mogelijkheden creëert voor een nieuwe invulling van het oud-stadhuis. 

De Gentpoortstraat is een belangrijke verbindingsas tussen de Markt en de Guido Gezellelaan en biedt ruimte voor diverse functies zoals handel en horeca. De ontwikkeling speelt maximaal in op deze mogelijkheden.

Hoge en bredere gaanderijen rond de site zullen het publiek domein veiliger maken voor de wandelaars en vele scholieren, zowel aan de kant van de Gentpoortstraat als aan de kant van de Kaaistraat. Op die manier mikt het project op een divers publiek en beschermt het bewoners, bezoekers en wandelaars rond de site tegen guur weer.

Ook het nieuwe, ontpitte binnengebied springt in het oog. De nieuwe publieke stadstuin is een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners, maar ook voor de passanten in het centrum van de stad. “We creëren een groene oase voor bewoners en publiek”, weet Bert Grugeon.

Nog meer groen zal te vinden zijn op de gemeenschappelijke daktuin voor de bewoners en de diverse dakterrassen. De daktuin wordt beschouwd als vijfde gevel en is een essentieel onderdeel van de duurzaamheid van dit bouwproject. Dat groen draagt zonder twijfel bij tot het sociaal en mentaal welzijn van de gebruikers.

Er is een gevarieerd aanbod aan wooneenheden voor een divers publiek. Er is ook rekening gehouden met veranderende levenssituaties. Zo beschikken bepaalde muren tussen woningen niet over een dragend karakter, wat tot de samenvoeging van appartementen kan leiden. “Flexibiliteit en duurzaamheid zijn sleutelwoorden voor onze ontwikkeling”, vervolgt Bert Grugeon.

Van Roey Vastgoed vormde voor dit project een team van experten, dat aan de basis ligt van dit duurzame en innovatieve bouwplan. De kernploeg bestaat uit: Van Roey Vastgoed, BOB361 Architecten, landschapsbureau Pauwels, EA+ expert integrale duurzaamheid, stabiliteitsingenieur CALCUL en communicatiebureau Connect.

Ontwikkeling in 2025

De bouwwerken starten tegen het tweede kwartaal van 2025.  Bij de start van de werken zal Van Roey Vastgoed goed communiceren over de werfinrichting. “Het moet voor de bewoners en de bezoekers duidelijk zijn dat de Markt gevrijwaard blijft”, klinkt het.

Een bouwproject samen met de bewoners en omgeving

Van Roey Vastgoed wil ook regelmatig communiceren met omwonenden, inwoners en mogelijks ook potentiële bewoners of handelaars van de site die via klassieke mediakanalen, overlegmomenten en  werfcommunicatie op de hoogte zullen blijven van de evolutie van de werken. De vastgoedontwikkelaar werkt hiervoor samen met communicatiebureau Connect, dat het publiek zal informeren over het bouwproces en het duurzaam materiaalgebruik. Daarnaast betrekken ze het publiek actief bij de naamgeving van de ontwikkeling. “We doen dit alles met maximaal respect voor de geschiedenis van deze site”, besluit de ontwikkelaar.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...