Stad Deinze genomineerd voor ‘Fietsstad 2015’
Stad Deinze is genomineerd voor ‘Fietsstad 2015’. Een vakjury onder het voorzitterschap van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde beoordeelde 34 kandidaturen in 3 categorieën. Deinze werd samen met Kontich en Sint-Truiden genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Op 23 juni 2015 wordt in het Vlaams Parlement per categorie bekendgemaakt wie de titel fietsgemeente of fietsstad 2015 in ontvangst mag nemen.
Fietsgemeente/Fietsstad 2015?
Fietsgemeente/Fietsstad 2015 is een initiatief van de VSV (de Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, waarvoor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid.
De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonersaantal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde drie kandidaten per categorie, zij gaan door naar de volgende ronde en dingen mee naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2015. Stad Deinze werd samen met Kontich en Sint-Truiden genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. De vakjury, waarin naast de VSV ook het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Provincie Vlaams-Brabant en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde zetelden, deelt in een eerste reactie mee dat de kwaliteit van de ingestuurde dossiers opvallend hoog was.
Verdere verloop
In het voorjaar van 2015 volgt een terreinonderzoek, waarbij de vakjury het fietsbeleid meer in detail zal bekijken. Op basis van dit onderzoek wordt er 1 fietsgemeente of fietsstad 2015 per categorie voorgesteld. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts zal de winnaars op 23 juni 2015 in het Vlaams Parlement in de bloemetjes zetten.
Het Departement MOW stelt een subsidie van maximaal 50.000 euro per winnaar beschikbaar, dit bedrag mag naar keuze geïnvesteerd worden in fietsvoorzieningen.
Bovendien is er ook een publieksprijs. Van 21 maart tot en met 21 juni kan iedereen daarvoor zijn stem uitbrengen op www.fietsgemeente2015.be.